Concurrentiebeding

Ondernemers willen voorkomen dat jij jouw kennis, die je tijdens het dienstverband hebt opgedaan, in gaat zetten bij een concurrent. Daarom hebben de meeste bedrijven een concurrentiebeding opgenomen in hun arbeidscontract.

Een concurrentiebeding, wat is dat?

Je baas heeft aangegeven een concurrentiebeding op te willen stellen, maar wat is het eigenlijk? Een concurrentiebeding is simpelweg een extra toevoeging aan de arbeidsovereenkomst. Hierin is opgenomen dat je na afloop van de overeenkomst, gedurende een bepaalde tijd, niet bij een concurrerend bedrijf mag werken (of zelf een concurrerend bedrijf starten).

Is je werkgever van plan om een concurrentiebeding op te stellen? Houd er dan rekening mee dat deze pas rechtsgeldig is, als jullie het document beide hebben ondertekend. Ook moet er uitgebreid en duidelijk beschreven staan over welke functies/werkzaamheden het gaat. Je werkgever moet ook aangeven voor welke periode het concurrentiebeding geldt, meestal is dit 1 of 2 jaar.

Het beding geldt als je zelf ontslag neemt en meestal ook als je ontslagen wordt door je werkgever.

Tip! Het is mogelijk dat je werkgever, als onderdeel van het concurrentiebeding, een relatiebeding heeft toegevoegd. Een relatiebeding is een schriftelijke overeenkomst, waarin staat aangegeven dat je als werknemer, gedurende een bepaalde tijd, geen zakelijke contacten onderhoud met de zakelijke contacten van je werkgever.

 

Wat als ik mij niet aan het concurrentiebeding houd?

Wanneer jij je niet aan het concurrentiebeding houdt, kan je werkgever je een boete opleggen. De hoogte van de boete staat vaak in het arbeidscontract, maar dit hoeft niet altijd. De meeste werkgevers kiezen ervoor om de hoogte van de boete op te nemen in het beding zelf. Sommigen werkgevers doen dit in een apart artikel (het boetebeding).

Let goed op wanneer je baas met een concurrentiebeding komt. Teken nooit zonder uitvoerig te lezen wat er in het beding vermeld staat. Alleen dan voorkom je eventuele hoge boetes!

Posted in

Laat een reactie achter

wat-doet-een-internet-marketeer

Meer lezen

Dit bericht delen