Help, ik ben ziek en moet re-integreren

Als je ziek bent is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk weer terugkeert op de werkvloer. Lukt dit niet in het eerste spoor (binnen de huidige organisatie) dan wordt er een re-integratie tweede spoor traject ingezet.

 

Eigen werk of passend werk?

Als je ziek bent, zijn zowel je werkgever als jij verplicht om er alles aan te doen om de terugkeer op de werkvloer zo snel mogelijk te laten verlopen.
Als je langer dan 6 weken ziek bent volgt er een gesprek bij een bedrijfsarts of arts van de arbodienst. In dit gesprek wordt een probleemanalyse opgesteld. In de probleemanalyse staat vermeld wat je kansen zijn wat betreft werkhervatting.
Uiterlijk in de 8e week maak je samen met je werkgever een plan van aanpak. In het plan van aanpak staat vermeld hoe jullie beide werken aan herstel. Lukt het niet om samen passend werk te vinden dan kan een werkgever een re-integratiebureau inschakelen.

 

Werkwijze van een re-integratiebureau

Re-integratie is er in vele varianten. Ieder mens is anders en elk re-integratiebureau werkt anders. Om je toch een beeld te geven over hoe de re-integratie verloopt beschrijven we hieronder enkele fases:

  1. De intake. Het intake gesprek is bedoelt om kennis te maken met het re-integratiebureau en de coach die jou gaat begeleiden. Het intakegesprek is tevens bedoelt om een inventarisatie te maken van jouw wensen, mogelijkheden en belemmeringen.
  2. Onderzoek. De meeste re-integratiebureaus werken met een verzameling van testinstrumenten. Zo kun je een persoonlijkheidstest, een CV interview of bijvoorbeeld een beroepskeuzetest verwachten. Elk bureau heeft een andere aanpak en zal andere instrumenten inzetten. Het is verstandig om al in het intakegesprek te vragen naar het verloop van de re-integratie. Welke fases worden er doorlopen, welke instrumenten worden er ingezet en heb je een vaste begeleider gedurende het traject?
  3. Werk zoeken. Als er is vastgesteld dat het terugkeren binnen de huidige organisatie geen optie is, zal er gekeken worden naar de mogelijkheden bij een andere werkgever. Nu is het vaak zo dat als je ziek of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent je bepaalde functies niet meer kunt uitvoeren. Dit betekent dat bepaalde beroepen zullen afvallen en je samen met je begeleider creatief zult moeten kijken naar jouw mogelijkheden. Dit is vaak een lastige fase aangezien je in veel gevallen afscheid dient te nemen.
    Afscheid van je collega’s, je droomberoep of de werkzaamheden die je zo graag doet. Jouw re-integratiecoach zal je begeleiden in deze fase.

 

Wat als je niet meer kunt werken?

Als je bijna 2 jaar ziek bent en je door je ziekte minder kunt werken dan heb je recht op een WIA uitkering.
In de eerste 2 jaar van je ziekte betaalt je werkgever jouw loon (of min. 70% daarvan) gewoon door. Na 2 jaar is je werkgever niet meer verplicht om jouw loon door te betalen. Daarom is het belangrijk dat je ruim voor die tijd een WIA uitkering aanvraagt. Op die manier voorkom je dat je tijdelijk zonder inkomen zit.
Doe de aanvraag voor een WIA uitkering uiterlijk in de 93e week dat je bent; dat is ongeveer 1 jaar en 9 maanden.
Na 88 weken ziekte ontvang je van het UWV een brief. In deze brief staat wanneer je de WIA uitkering uiterlijk kunt aanvragen. Bewaar deze brief goed.

 

Ik heb nog vragen, wat moet ik doen?

Als je vragen hebt over hoe een re-integratietraject verloopt of welke rechten en plichten jij hebt kun je het beste contact opnemen met je arboarts, het uwv of een re-integratiebureau.

Posted in

Laat een reactie achter

help-ik-ben-ziek-en-met-reintegreren

Meer lezen

Dit bericht delen