Help, ik krijg een ontwikkelassessment

Een ontwikkelassessment is gericht op het onderzoeken van jouw competenties. Dit onderzoek wordt vaak breder ingezet dan alleen de functierelevante competenties. Vaak wordt ook de ontwikkelbaarheid onderzocht. Je werkgever kan verschillende redenen hebben om een ontwikkelassessment in te zetten. Hoewel het woord “assessment” vaak eng klinkt en wij het volledig kunnen begrijpen als je zenuwachtig bent, je hoeft je nergens zorgen om te maken. Vaak betekent het inzetten van een ontwikkelassessment juist dat er nieuwe kansen voor jou liggen.

 

Waarom wil mijn werkgever een ontwikkelassessment?

Een ontwikkelassessment geeft jouw werkgever bruikbare informatie over jouw talenten, competenties en ambities. Ook wordt de ontwikkelbaarheid onderzocht. Met andere woorden, welke kwaliteiten heb jij in huis en waarin kun jij nog doorgroeien?

 

3 Redenen voor een ontwikkelassessment

Meestal heeft de werkgever een idee dat er “meer in zit”. Je werkgever ziet dus potentieel in jou en vraagt zich af hoe dit potentieel het beste kan worden benut. Een ontwikkelassessment is dus in de meeste gevallen iets heel positiefs.

  1. Re-organisatie. Als oude functies komen te vervallen worden er vaak nieuwe functies gecreëerd. Hoewel het met de economie al wat beter gaat is dit wel de tijd dat veel organisaties in beweging zijn. Als er binnen jouw bedrijf een re-organisatie plaats vindt en je wordt uitgenodigd voor een ontwikkelassessment dan is je werkgever hoogstwaarschijnlijk benieuwd of jij op een andere positie kunt functioneren.
    Een ontwikkelassessment helpt je werkgever de juiste keuze te maken. Zo brengt een ontwikkelassessment naast alle kwaliteiten, talenten en competenties ook de risico- en succesfactoren in kaart.
  2. Onverwachte omstandigheden. Mensen en bedrijven veranderen. Het komt dan ook regelmatig voor dat functies veranderen en organisaties om nieuwe kwaliteiten vragen. Maar ook persoonlijke waarden kunnen veranderen. Hoewel je ooit bij je werkgever bent begonnen in een bepaalde functie is het heel normaal dat je verandert. Ook kunnen er situaties zich voordoen waardoor er opeens andere kwaliteiten van jou verwacht worden. Zo kan het zijn dat een collega van jou ziek is geworden en jij de gaten moet opvullen. In de meeste gevallen betekent de ziekte van een medewerker extra werkdruk voor de overgebleven werknemers. Een ontwikkelassessment kan dan ingezet worden om te achterhalen wie welke taken het beste kan overnemen.
  3. Een ontwikkelassessment en jouw ambities. Elke werknemer heeft zijn ambities. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat jij beter tot je recht komt als jij een functie krijgt die het beste bij jou past. Hoewel het eng klinkt en je misschien het gevoel hebt dat jouw baan er van af hangt, vaak betekent een ontwikkelassessment een eerste stap naar groei.
    Niet alleen je werkgever krijgt inzicht, maar ook jij komt erachter welke kwaliteiten en talenten jij bezit en via welke mogelijke manieren deze het beste benut worden. Zo kan het zijn dat je het advies krijgt om je bij te scholen. Een stapje je terug te doen of misschien zelf een stapje vooruit.Wat het resultaat van de ontwikkelassessment ook is. Je kunt niet meer doen dan je best. Een functie die boven of onder je capaciteit ligt is een functie die simpelweg niet past.
    Het meeste plezier ervaren mensen wanneer ze binnen hun kunnen voldoende uitgedaagd worden. Dit betekent dat je op een positie zit die zich balanceert tussen jou kwaliteiten en uitdagingen.Kom je op positie die ver boven je pet ligt dan is het een kwestie van tijd. Niemand houdt het vol om continu op zijn teentjes te lopen. En dat hoeft ook niet. Realiseer je dat er binnen of buiten dit bedrijf altijd een functie die vinden is die het beste bij jou past!
Posted in

Laat een reactie achter

help-ik-krijg-ontwikkelingassessment

Meer lezen

Dit bericht delen