Het belang van het maken van een goede studiekeuze

Sta jij op het punt om een belangrijke keuze voor de toekomst te maken, je studiekeuze? Maar, weet je nog helemaal niet welke kant je op moet en geven alle testjes op internet een resultaat waar jij maar niet blij van wordt?
Of vraag jij je af – Welke opleiding past bij mij ? Lees dan snel verder >>
Weet dan dat je niet alleen bent. Bijna 70% van de scholieren heeft moeite met de keuze voor de juiste opleiding. Daarnaast maakt ook nog eens meer van 25% uiteindelijk de verkeerde keuze. Wil jij niet een van hen zijn, lees dan onderstaand artikel en maak gebruik van de tips die er gegeven worden.

 

Nieuwe regelingen omtrent het maken van een studiekeuze

Studiekeuzecheck (hogeschool en universiteit)
De studiekeuzecheck is een nieuwe regeling omtrent het maken van de juiste studiekeuze. Bij de aanmelding voor een studie, kan de instelling vragen om mee te doen aan een studiekeuzecheck. Deze check ziet er per school anders uit, maar het heeft één resultaat, ben jij geschikt voor de gekozen opleiding? De check kan bestaan uit een gesprek, een digitale vragenlijst of een dag proefstuderen.

 

Aanmelddatum naar 1 mei (hogeschool en universiteit, voor mbo loopt dit)

Om de studiekeuzechecks te kunnen plannen is de aanmelddatum voor hogescholen en universiteiten vervroegd naar 1 mei.
Studenten die zich voor 1 mei hebben ingeschreven, kunnen nog wel van studiekeuze veranderen. Ze moeten zich dan voor 1 september aanmelden voor een andere studie.
Opleidingen kunnen de studenten die zich na 1 mei inschrijven, weigeren.
Ook bij het MBO wil de tweede kamer deze regeling in gaan zetten. Dit vooral om voortijdige schoolverlaters aan te pakken. De vervroegde aanmelddatum stimuleert de studenten om bewust na te denken over een passende opleiding.

 

Het belang van het maken van een goede studiekeuze

Wanneer je zeker bent van je zaak en je studiekeuze goed kunt onderbouwen, zal dit helpen bij de motivatie voor je studie. Je weet welke kant je op gaat, waar je interesses liggen en welke beroep je kunt uitoefenen met de studie.
Wanneer je keuze toch verkeerd blijkt te zijn zit je met verschillende consequenties, deze zijn hieronder terug te lezen. Daarnaast is het vervelend voor jezelf, je motivatie voor een volgende studie kan minder zijn, je baalt omdat je een jaar hebt ‘weggegooid’, al je vrienden zijn al verder dan jij bent.
Het is financieel gezien belangrijk om een goede keuze te maken, maar ook persoonlijk gezien.

 

Consequenties bij een verkeerde studiekeuze

Vragen en onzekerheid

De discussie met jezelf en je omgeving, blijf je doormodderen en rond je de opleiding af of stop je? En wat doe je na dit stoppen? Hoe weet je of je hierna wel een goede studiekeuze kunt maken? Een verkeerde studiekeuze brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee.

Financiële consequenties – Een studieschuld

Wanneer je stopt met de studie, na een of misschien wel meerdere jaren, heb je ook financieel last van deze keuze. Het heeft je tijd gekost, maar ook veel geld. Een jaar studievertraging kost jou en je ouders bijna € 8.000,-.

Hoe maak je nu de juiste studiekeuze?

Wanneer je al denkt te weten welke studie je gaat volgen, zamel dan zo veel mogelijk informatie in. Ga naar meeloopdagen van de studie, praat met studenten die de studie op dit moment doen, lees goed informatiegidsen door en neem een kijkje bij je toekomstige beroep.
Weet je nog helemaal niet welke kant je op wilt? Kies van voor een gedegen studiekeuze onderzoek. Deze onderzoeken kosten vaak rond de € 400,- tot € 800,-. Dit lijkt veel, maar vergelijk het eens met een jaar de verkeerde studiekeuze, dat is bijna € 8.000,-!
Deze studiekeuze onderzoeken bestaan uit verschillende onderwerpen, een aantal voorbeelden hiervan: een competentietest, intelligentietest en een beroepsinteressetest. De resultaten krijg je mee naar huis in de vorm van een studiekeuzeadvies rapport en het kan zijn dat je een of meerdere gesprekken met een coach hebt. Dit is wel aan te raden, zij zijn erop getraind om nog meer uit jou te halen dan een test.
Wanneer je de resultaten van de test hebt en de keuze maakt voor een opleiding, dan is ook bovenstaande te adviseren. Zamel informatie in, loop mee, bekijk het toekomstige beroep. Dit allemaal om zeker te zijn van de juiste keuze!
De juiste studiekeuze maken is een flinke taak, begin er dan ook op tijd mee.

 

Onze eigen ervaring met het maken van een Studiekeuze

De verkeerde studiekeuze maken is helemaal niet fijn. Het is al helemaal vervelend als je dit meerdere keren doet. Ik wist bijvoorbeeld echt niet wat ik wilde worden en daardoor ook niet welke opleiding er bij me zou passen. Iedere keer begon ik met een studie en moest ik er na een tijdje weer achter komen dat het niet de juiste was. Dit was vervelend voor mezelf, mijn zelfvertrouwen, en mijn omgeving.

Zelf ben ik voornamelijk achter de testjes op internet aangegaan, dat heeft me alleen maar verkeerde adviezen gebracht. Had ik toen geweten van iets als studiekeuze onderzoeken, dan had ik het zeker gedaan. Momenteel heb ik een gigantische studieschuld, maar volg ik ook eindelijk die studie die bij me past! En dat laatste is me heel veel waard, maar had ik graag iets eerder geweten.

Mijn tip, onderbouw je studiekeuze goed. Kijk er niet in je eentje naar, maar vraag ook aan je omgeving hoe ze er over denken.

Posted in

Laat een reactie achter

het-belang-van-het-maken-van-een-goede-studiekeuze

Meer lezen

Dit bericht delen