Hoe kies je de juiste studie

De juiste studie kiezen is niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld het kiezen van een broodje bij de bakker. Als je niet uitkijkt verdwaal je al snel in het woud van opleidingen.
Alle opleidingen hebben wel iets interessant, hoe kies je dan de juiste?

 

Een studie baseer je niet alleen op studiekeuze

Dat is vreemd. Een studie kiezen, maar geen rekening houden met je studiekeuze.
Het kiezen van een goede opleiding heeft niet alleen te maken met de inhoud van de opleiding, maar ook met wie je bent. Een studie die past, is een opleiding die zowel op inhoud als op karakter aansluit. Zo is niet elke studie tot studiekeuzeadviseur hetzelfde en dien je bij het kiezen van een opleiding ook rekening te houden met hetgeen waar je goed in bent.
Welke vorm van onderwijs wordt er gegeven, hoe ziet je huiswerk eruit, welke vakken, welke docenten en hoe ziet de boekenlijst eruit?
Hoewel je je studiekeuze niet volledig moet laten afhangen van of je leuke docenten, en vakken krijgt, zijn dit wel vaak de aspecten die een opleiding leuk en interessant maken.
Kun jij je een 4 jarige opleiding voorstellen met vervelende docenten en vakken die je niet aanspreken?
Begin dus bij jezelf. Wie ben je? Waar ben je goed in? Welke interesses heb je en hoe ziet jouw droombaan eruit?
Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden laat je dan ondersteunen door een studiekeuzeadviseur of begin met het maken van de verschillende testjes die je allemaal (gratis) via het internet kunt doen.

 

Hoor wat ze zeggen

Ik weet de periode van mijn studiekeuze nog maar al te goed. Ik werd overspoeld met goed bedoelde adviezen, maar ik moest er weinig van hebben.
Ik bepaalde zelf wel wat ik ging studeren, ook al kwam ik er stiekem zelf niet uit.
Mijn advies, probeer te luisteren naar anderen. In veel gevallen zien anderen je net weer even anders. Ouders, collega’s, vrienden, docuenten, buren, allemaal zien ze jou weer een beetje anders.
Ga eens langs deze mensen, vraag om feedback en maak een soort van plus en min lijstje. Waar blink jij in uit, waar liggen je kwaliteiten en op welke vlakken liggen je uitdagingen?

 

Kies een opleiding die lekker breed is

Breed kiezen lijkt in veel instanties de beste oplossing. Als je niet weet welke studie het beste bij je past, waarom dan niet je kansen en mogelijkheden zo breed mogelijk houden?
In sommige gevallen is het verstandig om breed te kiezen. Hou er alleen wel rekening mee dat je op den duur toch echt de keuze zult moet maken.
Het kiezen van een brede studie is alleen verstandig als je nog twijfelt tussen bepaalde beroepen. Je kunt dan in het oriëntatiejaar de tijd nemen om je te verdiepen. Na het oriëntatiejaar heb je dan meer kennis gekregen over de beroepen waardoor je een betere studiekeuze kunt maken.
De perfecte studie bestaat (niet). Aan vrijwel elke keuze zitten voor- en nadelen verbonden. Het is onmogelijk een opleiding te vinden waarbij je alle vakken even leuk vindt, de opleiding lekker dicht in de buurt zit en je vrienden je medestudenten zijn.

Een opleiding kies je uiteindelijk voor je toekomst. Baseer je studiekeuze dus niet teveel op basis van de inhoud van je opleiding, de vakken en de literatuur, maar richt je vooral op de mogelijke beroepen die je later kunt uitoefenen. Oké, ik weet dat ik je net een tip heb gegevens die niet helemaal strookt met dit advies. Maar geloof me, probeer met alles rekening te houden, maar houd vooral je toekomst voor ogen. De studie kiezen die je rijk maakt

Gatverdamme, ik klink vast nu als een van je ouders. “Kies geen studie op basis van het salaris”
Status, dikke auto’s, mooie kleren, een groot huis, kom op, wie wilt dat nu niet?
Als jij je laat motiveren door je ambitie dan is daar niets mis mee! Sterker nog, ambitie is nodig om succes te boeken, niet je opleiding!
Niet je diploma bepaalt je salaris, maar hetgeen wat jij met je diploma gaat doen. Kies liever een studie die aansluit bij je passie, dan een studie met hoge salarisverwachtingen.
Heb jij de ambitie om rijk te worden dan zul je daar hard voor moeten werken. Niet tijdens je studie (tja ook daar moet je je best doen), maar daarna.

Posted in

Laat een reactie achter

hoe-kies-je-de-juiste-studie

Meer lezen

Dit bericht delen