Op zoek naar een baan die bij je past | 3 stappenplan

Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe baan (in de buurt), maar heb je geen idee wat voor een baan je zoekt? Dan is het verstandig om terug te gaan naar de basis.

Hieronder zie je een stappenplan voor het vinden van een nieuwe baan die bij je past. Dit begint met een test naar het juiste werk of naar een juiste studie. Het kan namelijk zijn dat je het beste een andere richting in kunt slaan door het volgen van een cursus of studie.
Het komt vaak voor dat men een studiekeuze maakt en zich daar aan vast blijft houden. Alleen realiseert men zich niet dat je deze studiekeuze maakt op een bepaald moment in je leven en dat je blijft veranderen. Zo kan het zijn dat deze keuze perfect voor je was op twintigjarige leeftijd, maar op een latere leeftijd niet meer bij je past.

Ook kan het goed zijn dat je momenteel voor een werkgever werkt, en daar helemaal geen zin meer in hebt. Je hebt de droom om voor jezelf te beginnen, maar hoe doe je dat? En past dit eigenlijk wel bij je?

 

Een stappenplan voor het vinden van een nieuwe baan die bij je past

1. Test jezelf voor het juiste werk

Door eerst jezelf te testen voor het juiste werk, kun je gerichter op zoek naar vacatures. Kijk bij dit testen voornamelijk naar je interesses, je kwaliteiten en motivatie.

Er zijn verschillende testjes op internet, maar deze zijn vrij globaal. Ze gaan niet in op je talenten en drijfveren en je krijgt maar een algemeen beeld van je interesses.

Om goed beeld te krijgen van jezelf en de baan die bij je past, kun je ook een gedegen onderzoek laten doen. Dit kan bijvoorbeeld een studiekeuze onderzoek zijn, waarbij ze ook naar je persoonlijkheid kijken. Hierbij krijg je een goed beeld van je competenties, je interessegebieden en of je voor je droombaan eventueel nog een cursus of studie moet volgen.

Wanneer je dit onderzoek naar jezelf en het werk dat bij je past hebt afgerond, kun je aan de slag met de volgende stap.

 

2. Een vaste baan, de uitdaging van een eigen bedrijf, het volgen van een cursus/studie of misschien wel een combinatie?

Vaste baan

  • Vacatures zoeken. Wanneer je bij stap 1 goed onderzoek naar jezelf hebt gedaan en naar wat je wilt, kun je gemakkelijk aan de slag met het zoeken naar vacatures. Geef bij verschillende vacaturesites aan wat je zoekt en waar je dit zoekt, geef bijvoorbeeld aan dat je het liefst binnen 25 km van je woonplaats een baan zoekt.
  • Plaats je CV. Laat bedrijven ook naar jou zoeken door je CV op verschillende sites te plaatsen. Zorg dat je CV up-to-date is en er netjes en verzorgd uitziet.
  • Netwerken. Tegenwoordig kan je ook op zoek naar een baan door goed te netwerken. Gebruik hiervoor de mensen in je omgeving en maak gebruik van Social Media. Maak bijvoorbeeld een LinkedIn profiel aan (wanneer je deze nog niet hebt) en zorg dat deze compleet is en goed laat zien wie jij bent.

 

Een eigen bedrijf starten

Welke bedrijfsvorm neem je aan? Hoe kom je aan opdrachten? Wat is je strategie qua marketing? Hoe start je überhaupt een bedrijf? Waar kan je het beste beginnen?
Al deze vragen komen naar voren wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen. Lees goed de website van de KVK voor antwoorden op deze vragen. Daarnaast kun je altijd hulp vragen bij de KVK en aan ondernemers in je netwerk. Hoe zijn zij begonnen en waar lopen ze tegenaan?

 

Ben jij een ondernemer?

Bij verschillende onderzoeken wordt er gekeken naar je talenten en drijfveren, zoals ondernemen. Door zo’n onderzoek te doen, komt voor jou naar voren of je een geboren ondernemer bent.

 

Cursus of studie

Misschien komt er uit je onderzoek bij stap 1 wel dat jij helemaal niet meer op je plek zit. En dat er een cursus of studie nodig is om weer bij die juiste plek te komen. Bekijk dan of dit haalbaar is en wat je precies gaat doen. De combinatie van werken en leren is tegenwoordig steeds gemakkelijker te realiseren.

 

3. Knopen doorhakken

Zoek eerst goed uit wat voor jou de juiste keuze is en ga daarna aan de slag om die keuze te realiseren. Hak knopen door, maak doelen en zet op een rij wat je allemaal moet doen om je doelen te behalen.

Er is niets prettiger dan met plezier naar je werk, eigen kantoor of opleiding te gaan.

Posted in

Laat een reactie achter

op-zoek-naar-een-baan-die-bij-je-past

Meer lezen

Dit bericht delen