Van arbeidsOngeschikt naar arbeidsGeschikt! in 7 stappen!

Of je nu te maken hebt met ontslag, net afgestudeerd of met (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, iedereen heeft recht op die ene droombaan in de buurt.
Als je als werk hebt en arbeidsongeschikt wordt dan kijk je eerst in de huidige organisatie of het mogelijk is om, eventueel met aanpassingen, terug te komen in een andere functie.
Lukt het niet om bij je huidige werknemer passend arbeid te verrichten dan moet de werkgever, samen met jou, opzoek naar passend arbeid bij een andere werkgever. Dit wordt re-integratie 2e spoor genoemd.

Tijdens een re-integratie 2e spoor traject word je ondersteund door een loopbaancoach, die door je werkgever betaald wordt. In deze fase is alle hulp mooi meegenomen, maar wat kun je nu zelf doen om snel weer aan de slag te gaan?

 

Stap 1: Begin met afbakenen

Als je het gevoel heb dat een functie vanuit je directe omgeving je wel leuk lijkt, vraag dan vooral door. Bijvoorbeeld welke opleiding je daarvoor nodig hebt, welke taken er in de functie zijn, wat iemand daarin het leukste vindt en wat niet, in hoeverre je de vrijheid hebt om zelf zaken op te pakken, in hoeverre er sprake is van klantencontacten etc.
Wil je bijvoorbeeld absoluut geen klantencontact? Wil je niet alleen binnen of buiten aan het werk zijn? Is er sprake van veel denkwerk, of gaat het met name om handmatig werk?
Als je zo te werk gaat vallen er vaak al vele beroepen af. Dit niet erg. We willen juist weten welke beroepen je leuk vindt!

 

Stap 2: Ga op je gevoel af

Zoek vooral een baan met je gevoel en niet met je hoofd!
Zoek een baan waarin jij je thuis gaat voelen. Een baan die bij je kwaliteiten en interesses past. Een baan die een uitdaging voor je gaat worden.Een baan waar je energie van krijgt!

 

Stap 3: Bekijk de mogelijkheden

In de vorige stappen heb je gekeken naar wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Van werk moet je energie krijgen. Als men arbeidsongeschikt wordt lijkt het wereldje een stuk kleiner te worden. Men begint de ongemakken te zien en te voelen en is meer gericht om wat niet kan, dan wat wel kan.

Hoewel dit lastig pakket is en makkelijk gezegd dan gedaan, probeer je te richten op de mogelijkheden. Kijk naar de banen die je leuk vindt en wees creatief. Soms kan een baan die ongeschikt lijkt toch met een creatieve blik anders uitpakken.

 

Stap 4: Stel je doelen!

Naast privé wensen kun je jezelf ook afvragen welke doelen je met werk wilt hebben bereikt.
Heb je jezelf bijvoorbeeld voldoende kunnen ontwikkelen? Heb je werk gedaan waar je blij mee bent geweest? Sloot het werk voldoende aan bij jouw balans tussen werk en privé?
Had je voldoende vrijheid om toe te komen aan andere zaken? Was je tevreden met je salaris.. wat stelde je daarin ten doel? Sloot de organisatie(s) voldoende aan bij jouw wensen? Wat vind je daarin belangrijk?

Allemaal vragen die jou een ander inzicht kunnen geven over waar jij nu precies naar toe wilt. Stel jezelf doelen. Bedenk hoe jouw ultieme baan eruit. Oké, je zult wellicht water bij de wijn moeten doen, maar je mag nog wel wensen hebben!

 

Stap 5: Maak je doelen concreet

Is dat wat je wilt denkbaar? Kun je dat onder woorden brengen wat je dan bereikt wil hebben?
Welke studies, workshops, investeringen, werkervaring en dergelijke zijn daarvoor nodig?

Is het haalbaar? Bedenk of jouw doel wat je graag zou willen bereiken ook te doen is. Heb je de capaciteiten om de gewenste studies te doen?
Kun je daar voldoende geld voor vrijmaken of lenen, of kun je een beroep doen op je ouders of vrienden?

Heb je de juiste kwaliteiten en capaciteiten om dat werk ook echt aan te kunnen?
Geloof je er ook in dat je doelen haalbaar zijn? Is het dus geloofwaardig voor jezelf.

Mocht het toch niet lukken, ben je dan bereid om je doel te aan te passen? Ben je dan flexibel genoeg?
Maak je doelen concreet en haalbaar. Schrijf ze op, plak ze op je koelkast, boven je bed…en kijk er iedere dag even naar.

 

Stap 6: Werk aan je competenties

Hoewel je misschien arbeidsongeschikt bent, je hebt altijd competenties! Denk aan de dingen waar je energie van krijgt, de dingen die je makkelijk afgaan de dingen die andere jouw talenten noemen.

Vergeet niet dat je altijd mogelijkheden hebt. Hoe lastig het soms ook kan zijn!

Het gebeurt steeds vaker dat sollicitanten bij het 2e gesprek uitgenodigd worden bij een assessmentbureau voor een selectieassessment. Dit klinkt misschien eng, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij een selectieassessment wordt er gekeken naar welke competenties jij bezit en hoe jij deze inzet in de praktijk.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van rollen spellen waardoor je zelf gaat ervaren hoe jouw functie er straks in de praktijk uitziet. Hoewel een selectieassessment erg spannend is, hoef jij niets te vrezen.

Uiteraard wil jij graag de functie waarop jij solliciteert, maar onthoud goed, het is niets meer dan een kleine praktijktest. Hoewel je enkele vragen over jezelf zal moeten beantwoorden en jij zult moeten aantonen dat jij geschikt bent voor een functie dien je er rekening mee te houden, dat als jij geschikt bent (de functie echt bij jou past) dat dit er altijd in de praktijk uitkomt.

 

Stap 7: Maak je zelf breder inzetbaar

Er bestaan beroepen waarvoor een opleiding niet direct noodzakelijk is, maar waartoe wel certificering nodig zijn. Denk aan bijvoorbeeld taxichauffeur, heftruckchauffeur, horecawerk etc.
Nu zijn zulke certificeringen vaak goedkoper en sneller te halen. Zo kan een heftruckcertificaat jou al veel meer mogelijkheden bieden dan dat je denkt.

Posted in

Laat een reactie achter

van-arbeidsongeschikt-naar-arbeidsgeschikt

Meer lezen

Dit bericht delen