Vanuit ontslag nieuw werk vinden zonder outplacementbureau

Dankzij de crisis weten we allemaal dat onze banen op de schop liggen. Het is in deze tijd al fijn als je werk hebt. Maar wat nu als je ontslagen bent?
Of je nu ontslagen bent vanwege bezuinigingen, disfunctioneren of om welke redenen dan ook, je wilt snel weer nieuw werk.
In sommige gevallen biedt een werkgever een outplacementtraject aan. Maar wat nu als je geen hulp krijgt?

 

Zelf werk zoeken zonder een outplacementbureau

Het vinden van nieuw werk is een stuk minder gemakkelijk dan enkele jaren geleden. Zeker wanneer je dit zonder ondersteuning van een outplacementbureau moet doen. Toch zijn je kansen niet helemaal verloren.

 

Bekijk je loopbaanmogelijkheden

Als jouw beroepsveld onder vuur ligt, is er dan een mogelijkheid om een stapje terug te nemen om je extra te kwalificeren?
Als eenmaal het werk in jouw beroepsveld aantrekt ben jij in ieder geval extra gekwalificeerd.
Of is het misschien mogelijk om je kwaliteiten in andere beroep te stoppen? Soms kun je met een beetje creativiteit al snel mogelijkheden vinden door te bedenken waar je goed in bent.
Wat zijn nu echt de kwaliteiten waar jij om bekend staat?
Wat kan je goed, waar ligt je passie, waar krijg je energie van?
Gebruik je kwaliteiten en zoek op internet naar functies en beroepen die om zijn kwaliteiten vragen.

 

Schat jouw loopbaantoekomst in

Als je ontslagen bent betekent dit in bijna alle gevallen dat je een uitkering krijgt. Ondanks dat je snel weer aan het werk wilt hoeft de druk niet zo hoog te liggen.
Neem je tijd om het ontslag te verwerken en jezelf opnieuw te oriënteren op de arbeidsmarkt.
De kans is groot dat tijdens jouw vorige werk de arbeidsmarkt aanzienlijk is verandert. Zo kan men tegenwoordig meer ervaring vragen of meer diploma’s.
Registreer in ieder geval al jouw mogelijkheden. Waar zie jij zelf kansen? Welke banen zou graag willen uitoefen en welke banen kun je sowieso vervullen?
Hoewel het goed is om wensen te hebben is het vooral goed om in deze tijd te kijken naar je mogelijkheden. Welke vacatures sluiten op dit moment aan? Voor welke vacatures heb je extra papiertjes nodig en van welke vacatures gaat jouw hart sneller kloppen?
Maak van je overzicht een soort van wensenlijst. Zet je droombanen bovenaan en werk je lijst vervolgens naar beneden tot je aan de “niet zo leuke, maar wel geschikte” banen komt.
Je hebt nu jouw loopbaantoekomst ingeschat. Je weet nu waar je kansen liggen en heb direct al een plan B klaar liggen voor als het niet lukt.

 

Begin met netwerken

Als je een outplacementtraject krijgt aangeboden dan word je vaak ondersteund door een jobhunter. Een jobhunter is een kunstenaar in het creëren van nieuwe openingen op de arbeidsmarkt.
Als je niet ondersteund wordt door een jobhunter zul je je eigen kansen moeten creëren. Deze kansen creëer je alleen maar wanneer je effectief gaat netwerken.
Netwerken? Gadverdamme… daar heb ik geen zin in….
Ik begrijp heel goed dat je geen zin hebt om te netwerken. Veel mensen zijn nu eenmaal terughoudend wanneer het gaat om het ontmoeten van nieuwe mensen.
Toch kan iedereen netwerken. Sterker nog, je doet je hele leven niet anders. Zo heb jij, misschien zonder het te weten, al een sterk netwerk opgebouwd.
Denk eens aan je familie, vrienden, buurtbewoners, oud-collega’s, clubleden etc.
Als je deze mensen in een overzicht verwerkt zul je zien hoe groot je netwerk (nu al) is. Als je eenmaal een overzicht van jouw netwerk gemaakt hebt is het tijd dat je deze gaat inzetten. Breng je netwerk op de hoogte van jouw baanwensen en vraag of ze willen meedenken.
Je zult verbaast staan over de ideeën, tips en misschien wel vacatures die uit je netwerk kunnen ontstaan.

 

Maak gebruik van wat je al hebt

Loop nu eens door je huis heen. Wat heb je allemaal thuis staan waar je andere mensen misschien mee van dienst kunt zijn?
Heb je toch ergens verborgen groene vingers, of ben je wel erg handig met de computer of schrijf jij bijna blind de mooiste verslagen?
Als je eenmaal door je huist loopt zul je ontdekken dat je meer kwaliteiten in huis hebt dan je denkt. Misschien heb jij bijvoorbeeld wel een hele fijne telefoonstem en zou je prima thuishoren in een administratieve functie.
Je weet het pas als je zelf op ontdekking gaat!

 

Leer je kwaliteiten te verkopen

Heb jij kwaliteiten gevonden die andere wel eens nodig zouden kunnen hebben? Dan is het nu tijd dat je deze kwaliteiten leert te verkopen.
Door een proactieve houding aan te nemen creëer je zelf kansen. Ga de hort op, geloof in je zelf en blijf doorzetten!

Posted in

Laat een reactie achter

vanuit-ontslag-nieuw-werk-vinden

Meer lezen

Dit bericht delen