Voorbereiden op je selectieassessment

Eindelijk word je uitgenodigd voor die ene droombaan die je altijd al gehad al willen hebben. Maar wat nu, je krijgt een selectieassessment!
Schiet je in de paniek terwijl je nadenkt over hoe jij je het beste kunt voorbereiden op het assessment, of blij je kalm terwijl je voor de laatste keer je sollicitatievaardigheden doorneemt?

Bekijk de sollicitatie eens van jouw kant. Jij wilt jezelf goed in de picture zetten en een krachtige indruk achter laten.
Je nieuwe werkgever daarentegen is op zoek naar informatie die misschien niet in je brief of cv stond en wilt weten of jij de juiste persoon bent voor de nieuwe functie.

 

Blijf kalm

Een selectieassessment is spannend. Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen en pieken op het juiste moment. Hoewel je hierdoor snel in de zenuwen schiet is er eigenlijk maar 1 ding wat je echt gaat helpen.
Blijf kalm!

Hoe doe je dat?

  • Trek proffesionele kleren aan waar jij je lekker in voelt
  • Zorg dat je jezelf goed oppompt voor het gesprek. Rijd bijvoorbeeld op de heenweg met een potlood in je mond. Dit zorgt er voor dat je mondhoeken omhoog gaan staan waardoor je hersenen denken dat je vrolijk bent.
  • Let op je lichaamshouding. Buig iets voorover en neem een actieve houding aan.

 

Onderzoek het bedrijf

Het interview wat tijdens een selectieassessment gehouden wordt lijkt vaak op een normaal sollicitatiegesprek. Voor dit sollicitatiegesprek kun jij je goed voorbereiden.

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie over de organisatie verzameld. Welke mensen werken er, wie zijn de leidinggevende, wat is de algemene missie en visie, op welke klanten richten zij zich, zijn ze formeel of informeel etc.

 

Lees de informatie van het assessmentbureau

Vaak krijg je voor het assessment een map met informatie. In deze informatie kun je vinden hoe lang het assessment duurt, welke tests je kunt verwachten, de locatie van het assessment en bijvoorbeeld de verschillende onderdelen.
Lees deze informatie goed door zodat je weet wat je te wachten staat.

 

Rust goed uit

Het is een schot voor open doel, maar zorg dat je goed uitgerust bent op de dag van het assessment. Ga desnoods de avond voor het assessment eerder naar bed dan je gewend bent. Zorg dat je ontbijt, kleding en alles wat je mee moet nemen alvast klaar ligt. Zo hoef je op de dag zelf niet te stressen of te zoeken.

Posted in

Laat een reactie achter

voorbereiden-op-je-selectieassessment

Meer lezen

Dit bericht delen